VÄSTERBOTTENPIIRAKKA KUULUU RUOTSALAISIIN RAPUJUHLIIN
Ravustuskausi alkaa 21.heinäkuuta eli naistenviikolla.
Naapurimaassamme Ruotsissa vietetään myös innokkaasti rapujuhlia, mutta heidän rapujuhliensa menu poikkeaa hieman meikäläisestä. Tärkeää ja perinteistä osaa juhlissa näyttelee ruotsalainen juusto, Västerbottensost.
Elo- ja syyskuu ovat Ruotsissa rapujuhlien aikaa kuten meilläkin. Läntisessä naapurimaassamme rapujuhlien perinteet ulottuvat tosin useiden satojen vuosien päähän. Vanhimmat dokumentoidut tiedot ravuista Ruotsissa ovat 1500-luvulta, jolloin Eerik XIV on avautunut fanittavansa saksiniekkoja.
Miten rapujuhlat eroavat?
Ruotsalaisten rapumenu poikkeaa hieman meikäläisestä versiosta. Mehän syömme rapuja tavallisesti alkupalana, varsinkin jos saksiniekkojen määrä on rajoitettu. Ruotsissa sen sijaan rapukekkereissä tarjotaan monesti alkuruokana perinteistä ruotsalaista juustopiirasta, jonka valmistuksessa käytetään Ruotsin hovinkin suosikkijuustoa, Västerbottensostia.
Tilliliemessä keitetyt ja jäähdytetyt ravut ovat pääruoka, jonka kanssa nautitaan paahtoleipää, tilliä ja jälleen sitä juustoa! Viini tai olut virtaa ja snapsina toimii tietty mausteinen akvaviitti meidän kossumme asemesta. Ja ruotsalaisethan rakastavat yhteislaulua. Mitä useampi snapsi, sitä komeammin laulu raikaa. Eli Helan går sitten vaan!
VÄSTERBOTTENOSTPIIRAKKA
Pohja
125 g voita
300 g (5 dl) vehnäjauhoja
1 rkl vettä
Täyte
150 g Västerbottensost-raastetta
100 g purjoa
2 rkl öljyä
3 kananmunaa
2 dl vispikermaa
suolaa
mustapippuria
Nypi kaikki pohjan ainekset kulhossa taikinaksi ja anna levätä kylmässä noin tunnin. Painele taikina vuokaan ja pistele siihen muutama reikä. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Tee täyte. Raasta juusto. Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi ja paista sitä muutama minuutti pannulla öljyssä.
Sekoita kananmunat ja kerma, lisää juustoraaste ja paistettu purjosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada täyte piirakkavuokaan ja paista noin viisi minuuttia ensin 200 asteisessa uunissa ja laske sitten uunin lämpötilaa 180 asteeseen. Kypsennä piirakkaa kunnes se on kauniin kullanruskea ja kypsä.
Anna jäähtyä ja tarjoile muikunmädin sekä hölskykurkkujen kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti on tervetullut, kunhan se on kirjoitettu ilon kautta!