MELANZANE ALLA PARMIGIANA eli italialainen munakoisovuoka
Himahellan keittiössä on näköjään taas Italian viikot!
Minulla oli vihanneslokerossa pari munakoisoa, joista ajatus ruokaan lähti.
Melanzane alla parmigiana on italialainen ruokalaji, joka koostuu munakoisoista, tomaattikastikkeesta, juustosta ja basilikasta. Se on peräisin Etelä-Italiasta, erityisesti Napolin alueelta. Nimi "parmigiana" viittaa parmesaanijuustoon, jota käytetään ruoan valmistuksessa.
Ruokalaji on suosittu ympäri maailmaa, ja se on saanut monia erilaisia muunnelmia. Kyseessä on kasvisruokaklassikko, jota tarjoillaan usein alkupalana tai pääruokana italialaisissa ravintoloissa.
Löhdin taas vähän sooloilemaan ja muunsin aikaisemmin hyväksi havaittua ohjetta. Lisäsin nimittäin kasvisten määrää sofrittolla.
Sofritto on perinteinen italialainen ruoanvalmistustekniikka, jossa hienonnettu sipuli, porkkana ja selleri kuullotetaan hitaasti oliiviöljyssä. Tämä seos muodostaa pohjan monille italialaisille ruokalajeille, kuten kastikkeille, keitoille ja pataruoille. Sofritto antaa ruoan maulle sitä kaivattua syvyyttä. Käytin sofrittooni 1 sipulin, 1 porkkanan ja 1 lehtisellerin varren ja 2 valkosipulinkynttä. Hienonsin kasvikset monitoimikoneessa ”jauhikseksi”.
Kypsän tomaattikastikkeen maustoin vielä 1 rkl Ndujaa, joten minun versioni ei enää sitten ollutkaan kasvisruoka. Nduja nimittäin on italialainen, levitettävän mausteinen makkara, joka on peräisin Calabriasta, Etelä-Italiasta. Se valmistetaan yleensä sianlihasta, rasvasta ja tulisista chilihiutaleista. Se antaa ruoalle sitä kärkeä, mutta sen voi hyvin jättää poiskin.
MELANZANE ALLA PARMIGIANA
Neljälle
Valmistusaika: reilu tunti
2 (500 g) munakoisoa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
2 rk oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa tai kokonaisia säilyketomaatteja
2 tl oreganoa tai pizzamaustetta
3/4 tl
1/2 tl mustapippuria
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
250 g (2 palloa) mozzarellajuustoa
1 ruukku tuoretta basilikaa
PINNALLE
2 kuivahtanutta vaaleaa leipäviipaletta
Leikkaa munakoisot noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna niiden seistä noin 15 minuuttia.
Painele viipaleet kuiviksi talouspaperilla, sivele pintaan öljyä ja paahda ne valurautapannulla tai grillipannulla kunnes ne saavat kauniin ruskean värin. Voit myös paahtaa munakoisot 250-asteisen grillivastuksen alla uunissa.
Kuullota hienoksi silputut sipulit, porkkana ja selleri (eli sofritto) hitaasti öljyssä kattilassa. Lisää balsamico ja anna kiehahtaa.Lisää tomaattipyree, kypsennä hetki. Lisää kattilaan tomaattimurska. Anna kastikkeen kiehua noin 10 minuuttia. Mausta kastike yrteillä , suolalla ja pippurilla.
Laita uunivuokaan kerroksittain tomaattikastiketta, munakoisoviipaleita, parmesaania, mozzarellaviipaleita ja basilikanlehtiä. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi tomaattikastiketta ja juustoa. Voit halutessasi ripotella pinnalle myös murennettua vaaleaa leipää.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna ruoan vetäytyä hetki ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti on tervetullut, kunhan se on kirjoitettu ilon kautta!