KEITETYT LATVA-ARTISOKAT - kasvissyöjän rapujuhlat

Mama’s terdellä eli kuten ystäväni terassiani kutsuvat, on elokuussa pidetty ”rapukutsuja” joissa rapujen tilalla on nautittu keitettyjä latva-artisokkia, koska joukossa on ollut vegejä. Artisokkajuhlat ovat samankaltaista näpertelyä.

Maukasta latva-artisokkaa saa hyvin markettien hevi-osastoilta sekä hallien vihannesmyymälöistä. Suomeen se tulee useimmiten Italiasta tai Ranskasta. Loppukesästä saattaa jopa törmätä kotimaassa kasvatettuun latva-artisokkaan. Suomalainen latva-artisokka on sesongissa elo-lokakuussa.
Hyvälaatuinen latva-artisokka on kokoonsa nähden painava ja kiinteä. Mykerö antaa vain vähän periksi painettaessa ja suojuslehdet ovat pehmeitä. Tarkista, että suomut ovat kiinni. Pienet ja tuoreet latva-artisokat voi keittää suomuineen, isoimmista kannattaa napsauttaa uloimpia suomukerroksia pois ja hyödyntää latva-artisokan mehukas pohja.

KEITETYT LATVA-ARTISOKAT
1 iso artisokka/ruokailija vettä, suolaa, 1 sitruuna
Poista artisokista sitkeä varsi. Murra varsi, älä leikkaa. Keitä latva-artisokkia suolalla maustetussa vedessä noin 30–45 minuuttia. Veden on peitettävä latva-artisokat kokonaan, muuten ne tummuvat.
Nosta latva-artisokka lämpimänä ruokailijan lautaselle ja tarjoa se limettiaiolin tai sitruunalla maustetun voin kanssa.
Syö artisokka irrottamalla suomut yksi kerrallaan, dippaa aioliin tai sitruunavoihin ja nautiskele sormin hampaiden välistä vetäen. Lopulta lautasellasi on herkullinen artisokanpohja. Nyhtäise siitä parta irti ja nautiskele herkkupala viimeiseksi veitsellä ja haarukalla.
Vinkki!
Kun murrat artisokan varren ennen keittämistä poikki pöydänkulmaa vasten, kuidut lähtevät varren mukana. Jos käytät veistä, sitkeät kuidut jäävät kukkapohjukseen.
HELPPO LIMETTIAIOLI
1 dl kevytmajoneesia
1 dl ranskankermaa
1 limetin raastettu kuori ja mehu
1 valkosipulinkynsi
2 tl sinappia
ripaus suola
Sekoita majoneesi ja ranskankerma. Mausta kastike limetinkuoriraasteella, -mehulla, sinapilla ja ripauksella suolaa. Anna maustua jääkaapissa.

Kommentit
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti on tervetullut, kunhan se on kirjoitettu ilon kautta!